2012-11-12

Placering

Placering är danstermen för det icke-dansare brukar kalla "hållning", alltså hur man placerar framför allt kroppens centrum (bålen), men också axlar och nacke, armar, ben och fötter. Vi säger "placering", eftersom det är en process, någonting som händer hela tiden. Så fort vi skiftar vikten från ena foten till den andra eller till händerna, förflyttar en kroppsdel eller hela kroppen, eller gör någon som helst annan förändring måste vi återigen placera kroppen. Faktiskt till och med när vi står still måste vi hela tiden parera gravitationens försök att fälla oss till marken, vilket betyder att vår placering händer hela, hela tiden. Ordet "hållning" ger en felaktig bild av att placeringen skulle vara något statiskt, som vi håller (till exempel med muskelkraft), men att försöka göra det skapar spänningar i kroppen och ett ganska besvärat kroppsspråk. Placeringen måste tvärtom vara avspänd och dynamisk.

En bra placering är A och O för en fungerande dansteknik. Felaktig placering hindrar oss från att få en känsla för viktöverföring och åt vilket håller rörelserna är på väg och gör det svårt att hålla balansen. Det är förmodligen de två mest grundläggande problemen, som gör att en god placering är viktig även för nybörjare. Mer avancerade rörelser, som piruetter, développé och att dansa på tåspets, är mer eller mindre omöjliga att genomföra utan att placera kroppen korrekt.

Att hitta sin placering är alltså det viktigaste och allra första tekniska moment man bör jobba med. Att förändra sin placering är tyvärr jättesvårt, eftersom den utgör en del av vår identitet och påverkar vårt humör (försök sjunka ihop och känna dej glad eller sträck på dej och känn dej ledsen). Många nybörjare har svårt att se vitsen med att lägga så mycket arbete på något så tråkigt som att stå still (det är lättast att korrigera placering stillastående). Allt man vill göra är ju att dansa. Härmed säger jag därför: För att utveckla din dans måste du förbättra din placering! Mitt råd till dej som är nybörjare och läser den här bloggen är att lägga lite extra tid och energi på att hitta din placering. Ta hjälp av en kompis, som tittar på dej i profil. Om det går att dra en rak linje från toppen av huvudet genom örat, axeln, höften och knäet till mitten av foten har du hittat en bra grund! Jag lovar att det är värt det!

Inga kommentarer: