2013-03-12

Att vara sej själv - om autentisk rörelse

Autentisk rörelse. Om det finns autentisk rörelse måste det ju finnas fejkad rörelse. Hur skiljer man det ena från det andra? Autentisk rörelse ska komma inifrån, men om man lärt sej rörelser under hela sitt liv, hur undgår man då de rörelser man lärt sej? Finns det några rörelser som inte är inlärda?

Att lägga sin säkerhet i någon annans händer, det är ingen liten sak. Att blunda i ett rum där andra tittar är utelämnande och intentionen att dansa för sej själv är nästan omöjlig att leva upp till. Iakttagen, hela tiden iakttagen. Samtidigt omhändertagen. Trygg med någon annans beskydd. Och det stora, stora ansvaret att skydda någon annan, hen som nyss skyddat mej. Så meditativt det är att ha alla sinnen på helspänn, allt fokus riktat utåt, utanför mej själv. Så vaken. Så koncentrerad. Gränsen mellan mej och uppgiften upphör.

I förrgår deltog jag i en workshop i authentic movement – autentisk rörelse. Man arbetar i par och det hela går ut på att den ena blundar och dansar medan den andra bevittnar och beskyddar. Sedan pratar man med varandra om vad man upplevde innan man byter roller. Tankarna ovan är sådana som uppstod under och efter workshopen.

Inga kommentarer: